HISTORIE

Københavns rådhus og den tilhørende plads blev etableret i perioden 1892-1905 og er tegnet af Martin Nyrup. Den nuværende bygning er at regne for Københavns 6. rådhus og pladsen er anlagt, hvor det tidligere Halmtorv lå. Den oprindelige plads med en oval disponering foran rådhuset, bærer tydeligt præg af inspiration fra italienske byers pladser og især rådhuset og dets torv i den Toscanske by Siena havde markante lighedspunkter til Martin Nyrups rådhus.

På hjørnegrunden Rådhuspladsen og Vesterbrogade lå Centralhotellet, en bygning opført i fire etager og tegnet af Vilhelm Klein. I hotellets stueetagen lå byens berømte restaurant Cafe Paraplyen, som havde fået navnet efter den enorme parasol, som var opsat på hjørnet for udendørs servering.

I 1901 blev forløberen for lurblæserne opsat ved hotellets indgang. Der var tale om en træsøjle med en enkelt lurblæser udført af Anders Bundgaard. Selve søjlen var tegnet af Martin Nyrup, som oprindeligt forestillede sig to søjler, en på hver side af indkørslen til Rådhuspladsen, når man ankom ad Vesterbrogade. Først i 1911 blev den endelige statue, som vi kender den i dag, opstillet - men da blev det på et andet sted på pladsen. Både hotellet og restauranten forsvandt med bygningen, da den blev erstattet af den nuværende ejendom.

Den nuværende bygning blev opført i årene 1934 – 1936 og er tegnet af Alf Cock-Clausen. Huset er en af de få Art-Deco bygninger i København og er særligt kendt for sin udsmykning, som er designet af Einar Utzon-Franck i 1936. De to forgyldte vejrpiger på toppen af hjørnetårnet og det tilhørende termometer i neonrør, er en af de få neon reklamer fra 30'erne, som stadig kan opleves i København. Faktisk er udsmykningen tænkt som en vejrstation, da det oprindeligt var planen, at pigerne skulle køre frem og tilbage efter dagens barometerstand. Når der var udsigt til godt vejr, så kørte "solskinspigen" frem med cykel og sommerkjole - og når der var udsigt til dårligt vejr, kørte "regnvejrspigen" frem, med hund, paraply og regnfrakke.

 

Tilbage til Rådhuspladsen